In 1918, vlak na de 1e wereldoorlog, startte Emile Verelst “ Bezettingswerken Verelst”. Emiel werd geboren in 1881. Hij huwde Maria Engelen en samen kregen ze 3 jongens en 5 meisjes. Als jonge kerel ging hij in dienst werken bij een bezetter die vooral in oude herenhuizen te Brussel werken uitvoerde. Zij waren specialisten in het maken van ornamenten, rosassen en kroonlijsten. Deze sierbepleistering was een precisiewerk. Men werkte toen met 4 personen makkelijk 2 weken aan 1 plafond. Echt vakwerk!
Hier leerde Emiel dan ook zijn stiel. Hij was een echte primus. Kroonlijsten met versiering zoals bloemen, blaadjes, natuurelementen en engeltjes waren hun specialiteit. Na de oorlog besliste hij zelfstandige te worden, en zo werd de familietraditie gestart.
Het was een schot in de roos, want al gauw had hij 10 gasten in dienst.
Hij werkte toen vooral met kalk, plaaster en lemen met gekapt stro. Plafonds werden toen gemaakt van een houten roostering en gekloven latten, daar werd dan op bezet. De plaaster werd handmatig aan de muren en plafonds aangebracht en uitgesmeerd. Met een rij werd alles glad gestreken.
Het materiaal dat nodig was om de werken uit te voeren in de huizen werden vervoerd met een stootkar. Men laadde dan de plaaster, de stelling en de werktuigen op deze kar. De stootkar werd getrokken door 2 honden, een Mechelse en Duitse scheper. Later kwam de “platte wagen” getrokken door een paard. Op deze foto zie je de wagen die gebruikt werd in de stoet om de inhuldiging van “Mijnheer pastoor “ van Kessel te vieren. De familie Verelst laat hier het verschil zien tussen “plakkerij” uit 1830 en “plafonering” in 1930… ook toen al een hele evolutie! Fier op hun moderne aanpak.
Emiel deed ook chapewerken, en als hobby maakte hij ornamenten en bloempotten. Je kan hem zien tussen zijn werken op deze foto genomen rond 1930. In 1938, stopte hij met werken door ziekte en overleed op 65 jarige leeftijd.
De zoon van Emiel Verelst nam de zaak over in 1938. Hij werd geboren in 1910. Hij huwde te Kessel met Julia Langmans en ze kregen samen 2 zonen. Emiel en Francois. Als jonge man ging hij mee werken met zijn vader en leerde zo de stiel van bezetter en chapper.
Ook hij werkte met kroonlijsten en sierstukken. Hierom was hij heinde en verre bekend. Maar het detailwerk van zijn vader was niet aan hem besteed.
Met de “platte wagen” , getrokken door een paard vervoerde hij alle materialen die hij nodig had.
In de jaren 50 maakte hij de introductie mee van de brikken en beton. Die werden gebruikt voor plafonds te maken. Hierop bezetten was een hele andere manier van werken dan dat ze gewoon waren op de houten latten. Om deze brikken te bezetten, gebruikt hij dezelfde kalk en plaaster als zijn vader. Alles werd met de hand aangebracht en glad gestreken. In de jaren 60 werd de platte wagen vervangen door een gemotoriseerd voertuig. Een hele revolutie! Verplaatsingen werden zo veel makkelijker en sneller.
Carolus runde de zaak tot 1970. Daarna genoot hij van een verdiend pensioen tot hij overleed in 1994.
Na het pensioen van Carolus nam Emiel Verelst de zaak over in 1970.
Emiel, geboren op 31 maart 1945, werkte reeds jaren mee met zijn vader en heeft ook zo de stiel geleerd. Hij huwde met Johanna Nicolay. Zij kregen 2 kinderen, 1 meisje Suzy en 1 jongen Robby.
Emiel was ook nog steeds specialist in het plaatsen van kroonlijsten. Chappen doet hij nog tot in 1975. Daarna gaat hij enkel verder in het bezetten van nieuwbouw en bestaande woningen en panden.
De materialen maakte in deze tijd een enorme evolutie door. Er was de introductie van de 1-lagige plaaster en verbeterde cement. Dit maakt het werken veel makkelijker. Ook “stucanet” maakt zijn intrede. Hierdoor kan er bezet worden op veel meer oppervlakken. In de jaren 80 is er de overgang van het handmatig aanbrengen van de plaaster naar het machinale spuiten. Dit zorgt voor een enorme tijdswinst tijdens de werken.
Emiel is op pensioen sinds 2005. Maar hij kan de stiel moeilijk missen en komt daardoor regelmatig nog een kijkje nemen op de werven van zij zoon. ;-)
Voor de 4e generatie is het nu de zoon van Emiel, Robby Verelst die de zaak verder zet. Robby werd geboren op 21 februari 1974. Samen met zijn partner Evi Van Tendeloo heeft hij 2 kinderen. 1 meisje Steffi en 1 zoon Stijn. Hij nam de familietraditie over van zijn vader in 2005. Net als al zijn voorgangers leerde Robby de stiel van zijn vader.
Wat de manier van werken betreft is er nog weinig veranderd in de laatste jaren. Robby werkt met de beste materialen, de beste plaasters, de spuitmachine, en de moderne stelling.
Maar iets wat nooit veranderd is de afwerking tot in de puntjes. Met de rij in de hand maakt Robby muren en plafonds tot perfect gladde oppervlakken. Al de generaties Verelst zijn in de voorbij 100 jaar, en nog steeds, unieke specialisten in het plaatsen van kroonlijsten. Zij streefden allen perfectie na en zijn slechts tevreden met het beste resultaat. Iets waar de ganse familie terecht fier op kan zijn!
Wie weet word deze traditie ook in de toekomst nog verder gezet door de volgende generatie… ;-)
Robby is geboren en getogen in Kessel. Als je aan iemand uit deze omgeving naar een goede bezetter vraagt, zullen ze je Robby Verelst aanraden. Een welgekend goedlachs fenomeen die heel dicht bij zijn klanten staat.
Laat je verrassen door zijn enthousiasme en spraakzaamheid.
© Copyright 2015. All Rights Reserved.